همه چیز در مورد سیستم های ghp

سیتم های جدید GHP که نصل جدید سیتم های VRV هستند ، تسهیلات و قابلیت های فوق العاده ای را به عنوان یک سیستم تهویه مطبوع مرکزی در اختیار کاربر قرار می دهند. VRV با حذف معایب و محدودیتهای کولر گازی سنتی و اسپیلت ها، عملا نیاز به موتورخانه مرکزی در پروژه ها را منتفی نموده و با توجه به مصرف برق بسیار کمتر ( مصرف اصلی GHP گاز است ) این سیستم نسبت به سیستم های مشابه DX  از جمله کولر های گازی و چیلرهای اسکرو و سانتریفیوژ از نظر سرمایه گذاری اولیه و هزینه های جاری پروژه مقرون به صرفه تر می باشند. استفاده از سیستم های اسپیلت معمولی و کولرهای گازی، بدلیل مصرف برق نسبتا زیاد و تخریب نمای ساختمان با نصب کندانسورهای مجزا و همچنین تعمیرات متفرقه و صدای کندانسورها، فقط در فضای مسکونی و تجاری نسبتا کوچک مورد استفاده قرار گرفته و در پروژهای متوسط و بزرگ سیستم های تهویه مطبوع مرکزی از نظر اقتصادی و معماری ساختمان بیشتر مورد توجه می باشند. سیستم های GHP با حذف معایب سیستم های اسپیلت یونیت های معمولی و مدیریت انرژی بالا و طراحی مناسبی دارد کار طراحی برای معماران را ساده تر کرده است این امکانات باعث شده است رقیب پر قدرتی برای سیستمهای سنتی تهویه مطبوع به حساب آید.

سیستم های ghp

GHP چیست؟

واژه GHP مخفف کلمات GAS ENGINE DRIVEN HEAT PUMP است.

GHP یک نوع از VRF ها (VRV  ) می باشد که نیروی محرکه لازم برای راه اندازی کمپرسور توسط موتور گازسوز دائم کار صورت می گیرد. این سیستم ها مقدار مایع مبرد وارد شده به پنل ها بنا به نیاز مقدار سرمایش و گرمایش فضاها به صورت هوشمند و مجزا تغییر می کند در حالی که در کولر های گازی متداول و یا سیستمهای اسپیلت یونیت معمولی تولید برودت از کندانسور شروع می شود، لذا امکان کنترل تبخیر مایع مبرد به صورت مجزا در فضاهای مختلف پروژه وجود ندارد. علاوه بر این در سیستم GHP میزان اختلاف درجه حرارت مبرد بین یونیت داخلی و خارجی به کمترین حد خود رسیده و ضریب عملکرد COP سیستم به بالاترین مقدار خود خواهد رسید. دستگاه GHP بدلیل موتور پایه گازسوز دائم کار کار شده در آن دیگر نیاز به دیفراست نداشته و مشکل گرمایش حتی در دمای ۲۵- درجه سانتی گراد را برطرف کرده است و بدلیل به کار بردن مبدل پلیتی گاز به آب، گاز را به صورت کاملا سوپرهیت به کمپرسور می  رساند ( در ضمن از گرمای اگزاست نیز در این فرایند استفاده می شود) که این امر سبب افزایش راندمان کمپرسور و جلوگیری از برگشت مایع مبرد به کمپرسور می شود.

در این سیستم تنها با قرار گرفتن یک یونیت خارجی با ظرفیت مورد نیاز و تغذیه تعداد یونیت های داخلی مطابق با همان ظرفیت ( نسبت ظرفیت پنل ها از ۵۰ الی ۱۳۰ درصد ظرفیت پنل خارجی می باشد) می توان سرمایش و گرمایش پروژه را تامین نمود. در هر یونیت خارجی این سیستم دو کمپرسور اسکرال وجود دارد که بسته به نیاز محیط موتور دور گرفته و یک یا دو کمپرسور را با کلاچ وارد مدار می کند که این نوع کارکرد کمپرسور به معنای واقعی اینورتر می باشد.

این روند متناظر با دمای فضای مورد تهویه می باشد، به این ترتیب که یونیت های داخلی موجود در هر فضا در هر لحظه به وسیله PCB (PRINT CIRCUIT BOARD ) و چهار حسگر ( ) موجود در آن، دمای فضا را با دمای تعیین شده توسط مصرف کننده مقایسه کرده و با توجه به دمای مبرد ورودی و خروجی، مبرد مورد نیاز را بوسیله PCB از یونیت خارجی درخواست می نماید. شیر برقی ( تدریجی ) با تغییر مقطع در هر لحظه میزان مبرد ورودی به کویل را تنظیم می کند تا دمای فضا را به دمای مطلوب برساند.

ghp چیست

با رسیدن به دمای فضا به دمای تعیین شده، PCB دستور تزریق مبرد را تنها به مقدار مورد نیاز برای ثابت نگه داشتن دمای آن فضا به یونیت داخلی ارسال می نماید و دور فن یونیت داخلی به وسیله دور متغیر بودن، متناظر با دما کاهش می یابد تا دمای اتاق را در دمای تعیین شده حفظ نماید. همچنین فن های مجهز به اینورتر موجود در داخل یونیت خارجی حامل انتقال سرما و گرمای حمل شده به فضای خارج می باشند که دور این فن ها متناسب با افزایش و کاهش دور کمپرسورها و همچنین دور فن یونیت های داخلی ( ناشی از تغییر بار برودتی یا حرارتی مورد نیاز فضای مورد تهویه ) تغییر می کند.

برای بهینه نمودن سیستم و حصول حداقل اتلاف انرژی و همچنین کنترل دقیق درجه حرارت در یک سیستم به مدیریت هوشمند قوی نیاز است که در سیستم GHP پیش بینی گردیده است.

نحوه عملکرد ghp

خصوصیات ویژه GHP شرکت LG به شرح زیر می باشد:

تعداد یونیت های داخلی:

به هر یک از یونیت های خارجی سیستم GHP می توان تا ۴۱ یونیت داخلی را متصل کرد و بار سرمایش و گرمایش ۴۱ فضای مختلف را به طور مستقل تامین نمود. با توجه به تنوع یونیت های داخلی، بر اساس نیاز مهندس معمار ساختمان و هندسه فضای مربوطه می توان از نوع پنل های دیواری، کاستی، داکتی و یا سقفی استفاده کرد.

فن کویل ها درست است که در مدل های مختلف ارائه می شود ولی از نظر ابعاد و صدا و مدیریت قابل مقایسه با پنل های داخلی GHP نمی باشد.

مصرف برق:

مصرف برق سیستم های GHP به دلیل استفاده از کمپرسورهای مکانیکی(نیروی محرکه به وسیله موتور ایجاد می شود)، برق مصرفی چندانی ندارد که این مقدار برای فن کندانسور، پمپ آب برای گردش ضدیخ موتور در دستگاه و فن و شیر برقی پنل های داخلی می باشد. COP این دستگاه در حالت فول بار ۱٫۲۹ (در حالت سرمایش) و در بار جزئیCOP دستگاه افزایش می یابد تقریبا ۱٫۳۴ می باشد.COP در حالت گرمایش ۱٫۴۸ و میانباری ۱٫۵۸ می باشد.

موتور دستگاههای ghp

مصرف برق چیلرهای تراکمی سه فاز قابل توجه است که باعث خرید دیماند برق بالا می شود که این خود هزینه مالی بالا و زمان اداری زیادی بر پروژه ها تحمیل می کند.

لوله کشی ها:

لوله کشی ها به صورت انشعاب گیری انجام می پذیرد با توجه به اینکه لوله های رابط مسی سیستم GHP سبک تر و با قطر کمتر از لوله های فولادی فن کویل ها می باشند لذا ضمن تسهیل در لوله کشی زمان و قیمت اجرای آن نسبت به سیستمهای سنتی چیلر و فن کویل بسیار کمتر می باشد.

نگهداری بسیار آسان:

به دلیل عدم وجود برج خنک کننده لزومی به کنترل روزانه سختی آب و راهبری سختی گیر نمی باشد و عملا نیازی به نگهداری پمپ های برج خنک کننده، چیلر، پمپ های آب چیلر، سیستم هواگیری و حصول اطمینان از کارکرد منبع انبساط وجود ندارد.

حذف مصرف آب:

کندانسورهای سیستم GHP هواخنک است و عملا کل سیستم بی نیاز از هر گونه مصرف آب و هزینه های مرتبط خواهد بود.در سیستم های چیلری با توجه به اینکه در سیستم رسوب گیر نصب میشود و خود این سیستم احتیاج به بازرسی دائم دارد با این حال سیستم بعد از چند سال رسوب می گیرد و از عملکرد سیستم کاسته می شود.

محل نصب کندانسورها:

بدلیل قابلیت لوله کشی تا ارتفاع ۵۰ متر، امکان نصب کندانسور در محوطه های مختلف ساختمان (پشت بام، حیاط، بالکن و غیره ) فراهم بوده و در مقایسه با اسپیلت یونیت های معمولی هیچگونه خدشه هایی به نمای اصلی ساختمان وارد نمی سازد.

ساختار ghp

محدوده دمایی قابل استفاده:

سیستمهای GHP در شرایط آب و هوایی مختلف ( در تابستان تا ۵۴ درجه سانتیگراد و در زمستان تا ۲۵- درجه سانتی گراد ) قابلیت کارکرد دارد. در زمستان بدون احتیاج به زمان دیفراست (بدلیل وجود گرمای موتور) زمان گرمایش را به حداقل می رساند.

محدودیت دمایی

حذف فضای موتورخانه:

با توجه به اینکه یونیت های خارجی GHP قابلیت نصب در پشت بام را دارند، عملا فضایی جهت نصب چیلر، بویلر، پمپ های سیکل، پمپ های برج خنک کننده و لوله کشی مربوط مورد نیاز نمی باشد.

افزایش عمر کمپرسورها بدلیل داشتن دور متغیر:

به علت روشن و خاموش شدن لحظه ای کمپرسورهای دور ثابت ( بدون اینورتر) استهلاک آنها بالا رفته و لذا عمر مفید کوتاه تری نسبت به کمپرسورهای اینورتر دار که به جای روشن و خاموش شدن دور خود را افزایش یا کاهش می دهند، خواهند داشت. کمپرسورهای یونیت خارجی نقش مهمی در کارکرد سیستم GHP دارد.

کمپرسورهای مورد استفاده در سیستم GHP دو عدد از نوع اسکرال است که با کلاچ بسته به تناژ مورد نیاز وارد مدار شده و با افزایش دور موتور بار بیشتری از محیط بر میدارد.

 

صدای بسیار کم دستگاه:

در سیستمهای GHP میانگین صدای یونیت های داخلی ۳۴db و صدای یونیت خارجی ۶۳db می باشد. یونیت های خارجی قابلیت تنظیم برای کارکرد در شب را دارد تا صدای دستگاه به ۵۴db کاهش می یابد.

حفظ دمای تنظیم شده:

همانطور که قبلا توضیح داده شد، به علت وجود کمپرسور دور متغیر و حساسیت بالای سیستم کنترلی از قبیل ترموستات و شیر برقی های موجود در پنل ها و PCB، این سیستم توانایی حفظ دمای هر فضا را با تلرانس  درجه سانتی گراد دارا می باشد، بدین ترتیب در زمان رسیدن دمای هر فضا به دمای مورد نظر، دور موتور کاهش یافته و اگر بار کل  سیستم کم باشد یک کمپرسور از مدار خارج شده، فن ها و شیرهای برقی، با حفظ میزان سرمایش و گرمایش، مصرف انرژی را کاهش می دهد و بدین ترتیب COP سیستم به طرز چشمگیری افزایش می دهد.

محاسبات هزینه های جاری در فصول گرما و سرما:

در این بخش جزییات محاسبات هزینه های جاری سیستم GHP با چیلرهای جذبی شعله مستقیم به عنوان دو سیستم برودتی و در قسمت بعد سیستم GHPو بویلر- فن کویل به عنوان دو سیستم گرمایش مورد مقایسه قرار گرفته اند.

مقایسه GHP با سیستم چیلر جذبی از نظر هزینه های جاری

هزینه های جاری:

هزینه های جاری هزینه های مربوط به انرژی مصرفی و نگهداری و هزینه های انشعاب برق پروژه (دیماند) می باشد که در زمان بهره برداری از سیستم می بایست توسط مصرف کننده نهایی تامین گردد.

با توجه به هدفمند شدن یارانه ها، پارامتر مصرف انرژی جزو اولویت های اصلی انتخاب سیستم های برودتی و حرارتی می باشد. در ادامه با یک مطالعه موردی هزینه های لازم برای استفاده از GHP در مقایسه با سیستم چیلر جذبی بررسی می گردد.

مشخصات پروژه مورد مطالعه و گزینه های ممکن:

پروژه مورد نظر یک ساختمان اداری که  مقدار ۲۴۰ تن تبرید واقعی لازم است. برای این مجموعه دو دستگاه چیلر تراکمی ۱۲۰ تن تبرید در نظر گرفته شده است که با توجه به سیستم آبی بودن تناژ در نظر گرفته شده تناژ اسمی دستگاه است و باید طوری در نظر گرفته شود که هم رسوب را در بر بگیرد وهم اینکه هنگام خارج شدن یک چیلر بتواند ۷۰ درصد بار تهویه ساختمان را تعمین کند . سیستم GHP تهویه به صورت DX است وچون بار تهویه ساختمان به صورت ۲۰ تن تبرید زون بندی می شود از ضریب اطمنان کاسته شده و ظرفیت پایین می اید ولی به دلیل مقایسه هزینه جاری تناژ یکسان انتخاب می شود . برای این تناژ۱۲ دستگاه GHP 25 HP-در نظر گرفته می شود که ۱۲*۷۱kw=852kw برای سرمایش می باشد.

محاسبه هزینه های جاری گاز GHP :
محاسبات زیر بر اساس ۱۲دستگاه GHP به ظرفیت مجموع ۸۵۲kw می باشد (جدول شماره ۱ پیوست )

توجه: این جداول با توجه به تغییرات وافزایش بهای گاز و برق پس از هدفمند شدن یارانه ها می باشد.

ساعات کارکرد سیستم برودتی به طور متوسط ۱۲ ساعت کار شبانه روزی با صد در صد ظرفیت و یا ( ۲۴ ساعت در شبانه روز با ۵۰ درصد ظرفیت ) در نظر گرفته شده است:

ارزش حرارتی گاز ۹۴۰۷

با توجه به جدول پیوست ۱ مصرف گاز هر دستگاهkw  ۷۱ ،kw 53.3است.

که با توجه به ارزش حرارتی اعلام شده شرکت گاز با رابطه بالا مصرف گاز در هر ساعت ۴٫۹ به دست می اید .

برای ۱۲ ساعت کارکرد دستگاه ها مقدار مصرف گاز را به دست می اوریم .در این محاسبات میزان کارکرد دستگاه GHP 12 ساعت با بار کامل در نظر گرفته شده است . با مراجعه به شرکت گاز و جدول شماره ۴ پیوست ملاحظه می شود که هزینه گاز مصرفی برای موتورخانه مرکزی اپارتمان های عمومی تجاری ۱۳۰۰ریال ( این مقدار متوسط حداکثر مقدار قیمت گاز می باشد)برای هر متر مکعب بر ساعت می باشد . بنابراین :

هزینه های برق مصرفی:

هزینه های برق مصرفی دستگاه به دلیل دایم کار نکردن اجزای برقی دستگاه  GHPبا مازاد برق مصرفی فن کویل ها یکسان در نظر گرفته شده است . با این حال مقدار آن محاسبه می شود مقدار برق مصرفی پنل خارجی با توجه به جدول پیوست دوKW  ۲ می باشد .بهای برق مصرفی برای مصارف با ۳۰ کیلو وات و کمتر به ازای هر کیلو وات ساعت ،۳۲۲۴ ریال در اوج بار ۱۶۱۲ ریال در میان بار و ۸۰۶ ریال در کم بار است که در تابستان با افزایش ۲۰ درصد به ترتیب ۳۸۶۸٫۸ ریال در اوج بار ۱۹۳۴٫۴ ریال در میان بار و ۹۶۷٫۲ ریال در کم بار می باشد(تعرفه برق سال ۹۳ در جدول شماره ۲ در پیوست). با در نظر گرفتن ۱۲ ساعت کار کرد دستگاه به صورت ۲ ساعت کم بار ، ۶ ساعت میان بار و ۴ ساعت اوج بار هزینه برق مصرفی دستگاه به شرح زیر محاسبه می شود :

۲KW*12NO*12HR*31DAY=8928kwh/month

۸۹۲۸kwh/month÷۱۲=۷۴۴

۷۴۴*(۲*۹۶۷٫۲+۶*۱۹۳۴٫۴+۴*۳۸۶۸٫۸)=۲۱۵۸۷۹۰۴RIAL

با توجه به محاسبات فوق هزینه برق مصرفی GHP ماهانه معادل ۲۱٫۵۸۷٫۹۰۴ریال خواهد بود.

مجموع هزینه های جاری GHP :

۲۸۴۳۵۶۸۰rial+21587904rial=50023584RIAL

کل مجموع هزینه جاری GHP 50.023.584 ریال می باشد .

 

_ محاسبه هزینه برق و اب و گاز سیستم چیلرجذبیآب خنک :

محاسبات زیر برای چیلر جذبی شعله مستقیمابارا به ظرفیت ۲*۱۲۰ تن برودتی اسمی (جدول شماره ۲ پیوست )برای ساختمان در نظر گرفته شده است .

  • محاسبه هزینه های جاری گاز چیلر جذبی آب خنک :

ساعات کارکرد سیستم برودتی به طور متوسط ۱۲ ساعت کار شبانه روزی با صد در صد ظرفیت و یا ( ۲۴ ساعت در شبانه روز با ۵۰ درصد ظرفیت ) در نظر گرفته شده است:

با توجه به جدول پیوست ۲ مصرف گاز هر دستگاهTR120 ،kw 418.3است.

که با توجه به ارزش حرارتی اعلام شده شرکت گاز با رابطه بالا مصرف گاز در هر ساعت ۳۸٫۲ به دست می اید .

برای ۱۲ ساعت کارکرد دستگاه ها مقدار مصرف گاز را به دست می اوریم .در این محاسبات میزان کارکرد دستگاه چیلر جذبی ۱۲ ساعت با بار کامل در نظر گرفته شده است . با مراجعه به شرکت گاز و جدول شماره ۴پیوست ملاحظه می شود که هزینه گاز مصرفی برای موتورخانه مرکزی اپارتمان های عمومی تجاری ۱۳۰۰ریال ( این مقدار متوسط حداکثر مقدار قیمت گاز می باشد)برای هر متر مکعب بر ساعت می باشد . بنابراین :

با توجه به محاسبات فوق هزینه برق مصرفی چیلر جذبی ماهانه معادل ۰۳۶٫۹۴۷٫۰۴ریال خواهد بود.

هزینه برق مصرفی

میزان برق مصرفی چیلر جذبی اب خنک به ظرفیت ۲۱۴ تن تبرید اسمی برابر ۲*۳٫۷کیلو وات است که از جدول مشخصات چیلرجذبی اب خنک شرکت سازنده استخراج گردیده است . بهای برق مصرفی برای مصارف بیش از ۳۰ کیلو وات به ازای هر کیلو وات ساعت ،۲۷۲۸ ریال در اوج بار ۱۳۶۴ ریال در میان بار و ۶۸۲ ریال در کم بار است که در تابستان با افزایش ۲۰ درصد به ترتیب ۳۲۷۳٫۶ ریال در اوج بار ۱۶۳۶٫۸ ریال در میان بار و ۸۱۸٫۴ ریال در کم بار می باشد(تعرفه برق سال ۹۳ در جدول شماره ۲ در پیوست). با در نظر گرفتن ۱۲ ساعت کار کرد دستگاه به صورت ۲ ساعت کم بار ، ۶ ساعت میان بار و ۴ ساعت اوج بار هزینه برق مصرفی دستگاه به شرح زیر محاسبه می شود :

۳٫۷KW*2NO*12HR*31DAY=2752.8kwh/month

۲۷۵۲٫۸ kwh/month÷۱۲ = ۲۲۹٫۴

۲۲۹٫۴ * (۲*۸۱۸٫۴+۶*۱۶۳۶٫۸+۴*۳۲۷۳٫۶) = ۵۶۳۲۲۲۸٫۸rial

 

با توجه به محاسبات فوق هزینه برق مصرفی چیلر جذبی اب خنک ماهانه معادل۵٫۶۳۲٫۲۲۸ ریال خواهد بود.

 

میزان برق مصرفی تجهیزات (پمپ ها و فن برج)

 

برای پمپ های چیلد و برج ، ۸ پمپ با مصرف حدود ۳٫۵ کیلو وات (پمپ ابارا با دبی ۳۰ مترمکعب بر ساعت، هد ۱۸ متر و دور ۱۴۵۰ دور بر دقیقه) که ۴ پمپ مربوط به چیلد و ۴ پمپ مربوط به برج خنک کننده می باشد ، انتخاب شده است . توضیح اینکه پمپ ها ۲۴ ساعت در مدار هستند.

 

بهای برق مصرفی پمپ ها و فن برج چیلر تراکمی اب خنک

 

بهای برق مصرفی به ازای هر کیلو وات ساعت ، ۲۷۲۸ریال در اوج بار ۱۳۶۴ ریال در میان بار و ۶۸۲ ریال در کم بار است که در تابستان با افزایش ۲۰ درصد به ترتیب ۳۲۷۳٫۶ریال در اوج بار ۱۶۳۶٫۸ریال در میان بار و ۸۱۸٫۴ ریال در کم بار می باشد(تعرفه برق سال ۹۳ در جدول شماره ۲ در پیوست) . با در نظر ۱۲ ساعت کم بار ، ۴ ساعت میان بار و ۸ ساعت اوج بار هزینه برق مصرفی دستگاه به شرح زیر محاسبه می شود :

با توجه به محاسبات فوق هزینه برق مصرفی پمپ ها ماهانه معادل ۳۶٫۹۳۹٫۳۰۲ ریال خواهد بود .

مصرف برق فن برج خنک کننده متناظر با چیلر ۲۴۰ تن تبرید برابر ۲*۳٫۷=۷٫۴ کیلووات در ساعت می باشد.

با توجه به محاسبات فوق هزینه برق مصرفی فن برج خنک کننده ماهانه معادل ۹٫۷۶۲٫۵۲۹ریال خواهد بود .

هزینه آب مصرفی

متوسط مصرف اب تغذیه برج های خنک کننده مارک ژاپنی (مجموع اب تبخیری blow downو پاشش) در اوج بار ۱٫۳ درصد اب در گردش ان می باشد که کم مصرف ترین برج خنک کننده در بازار می باشد .

دبی اب در گردش چیلر ۱۲۰ تن تبرید دو برج خنک کن به دبی ۱٫۹۲ متر مکعب در دقیقه می باشد . لذا بر مبنای تعرفه سازمان اب برای مصارف اشتراکی کاربری مسکونی (جدول شماره ۴ پیوست )مبلغ ۵۴۰۰ ریال به ازای هر متر مکعب که در تابستان با افزایش ۲۰ درصدی ۷۷۷۶ ریال به ازای هر متر مکعب خواهد رسید .

هزینه مصرفی به شرح زیر محاسبه می شود :

توجه شود که ضریب مصرف برای محاسبات فوق در نظر گرفته نشده است .

برای هر شهری از سوی شرکت اب و فاضلاب کشور ضریبی چدا در نظر گرفته شده است . برای مثال ضریب تهران ۱٫۳۲ می باشد .

هزینه قدرت (دیماند)

علاوه بر هزینه مصرف برق ،مشترکین می بایست مبلغ ثابتی را بابت انشعاب برق (دیماند)هر ماه پرداخت کنند،که هزینه ان برای هر کیلو وات ۳۷۲۰۰ ریال می باشد که برای کلیه ماه های سال از مشترک دریافت می گردد. (جدول شماره ۲ پیوست)

هزینه قدرت مورد نیاز در یک ماه :

۴۲٫۸kw*0.9*37200=1.432.944rial

توضیح انکه شرکت برق بهای ۹۰ درصد قدرت خریداری شده را از مشترک دریافت می دارد.

۱٫۴۳۲٫۹۴۴rial*12 month= 17.195.328rial

 

هزینه قدرت مورد نیاز در یک سال ۱۷٫۱۹۵٫۳۲۸ ریال می باشد.

مشترک، بهای پرداختی قدرت مورد نیاز دستگاه را برای کلیه ماه های سال می پردازد ، حال انکه صرفا در ماه های گرم سال (به طور میانگین ۵ ماه)از سیستم خنک کننده استفاده  می نمایند،بنابراین هزینه قدرت پرداختی در طول سال را می بایست بر تعداد ماه های گرم تقسیم نمود تا هزینه واقعی پرداختی از سوی مشترک در هر ماه برای بهای قدرت مورد نیاز به دست آید.

۱۷٫۱۹۵٫۳۲۸rial÷۵=۳٫۴۳۹٫۰۶۵rial

مجموع هزینه های آب،برق و دیماند ماهانه :

۳۶۹۴۷۰۴۰+۵۶۳۲۲۲۸+۳۶۳۹۳۰۲+۹۷۶۲۵۲۹+۱۷۳۲۸۲۶۲+۳۴۳۹۰۶۵=۷۶۷۴۸۴۲۶rial

 

  • بحث و نتیجه گیری در مورد هزینه های جاری :

 

نتیجه : هزینه های جاری سیستم چیلرهای جذبی از هزینه های GHP53% بالاتر است.

همچنین هزینه های تعمیرات و نگهداری GHP به مراتب از چیلر جذبی کمتر است.

هر ۱۰۰۰۰ ساعت احتیاج به تعویض روغن ،فیلتر هوا و شمع می باشد.

باید توجه کرد که سیستم BMS اضافه شده به چیلرهای جذبی قابل مقایسه با خصوصیات کنترلی موجود در GHP نیست که اضافه کردن BMS به دستگاه چیلر تراکمی خود هزینه اولیه است که به قیمت دستگاه اضافه می شود.

  • مقایسه هزینه انرژی مصرفی GHP (حالت گرمایش)با سیستم بویلر یا استفاده از گاز شهری

در این قسمت مقایسه هزینه های جاری انرژی این دو سیستم گرمایش در یک پروژه مسکونی مورد برسی قرار خواهد گرفت با توجه به تغییرات وافزایش بهای گاز و برق پس از هدفمند شدن یارانه ها ،مقایسه سیستم های گرمایشی گاز سوز (بویلر و فن کویل) و سیتم های GHP در طرح توجیح اقتصادی سیستم های گرمایشی درزمستان مورد سوال بسیاری  مشاوران و سرمایه گذاران پروژه ها قرار گرفته است. مشخصات پروژه مورد مطالعه:

پروژه مورد نظر ۴ مشعل Kcal/hr380000برای گرمایش این محیط در نظر گرفته شده است

میزان بار گرمایشی:

میزان بار گرمایشی در اوج بار برای این پروژه

توضیح: به ازای هر متر مربع برای گرمایش به طور تقریبی در تهران در نظر گرفته می شود.

  • محاسبه هزینه های جاری سیستم بویلر در زمستان:

جهت تامین بار فوق ( ۸۷۵۰۰۰kcal/hr) میزان تلفات گرمایشی در لوله ها، پمپ ها و عناصر دیگر مسیر ۱۰ درصد و راندمان بویلر ۸۵ درصد در نظر گرفته شده است.

لذا خواهیم داشت:

ظرفیت مشعل:

از آنجا که سوخت مصرفی گاز با ارزش حرارتی  (متوسط ارزش حرارتی خطوط مختلف گازرسانی کشور) و راندمان مشعل ۹۵ درصد می باشد لذا برای محاسبه ظرفیت مشعل خواهیم داشت:

هزینه گاز مصرفی در ماه:

نسبت ظرفیت حرارتی مشعل به ارزش حرارتی سوخت معادل میزان گاز مصرفی می باشد. لذا با توجه به ظرفیت حرارتی ۱۲۰۳۹۹۰ کیلو کاری بر ساعت و ارزش حرارتی ۹۴۰۷ کیلو کالری بر متر کعب خواهیم داشت:

لذا مصرف گاز بویلر برابر  ۱۲۵ متر کعب بر ساعت، بنابراین مصرف گاز ماهانه بویلر برابر است با:

در این محاسبات میزان کارکرد بویلر ۱۲ ساعت با بار کامل ( ویا ۲۴ ساعت با بار متوسط ۵۰ درصد) در نظر گرفته شده است که تقریبا با نتایج عملی کارکرد بویلرها در طول فصل سرما مطابقت دارد.

با مراجعه به شرکت گاز و جدول شماره ۵ پیوست ملاحظه می شود که هزینه گاز مصرفی برای موتوخانه مرکزی آپارتمانهای عمومی۱۳۰۰ ریال برای هر مترمکعب در فصول سرد سال می باشد. بنابراین:

توضیح: در محاسبات فوق هزینه ی برق مصرفی پمپ های آب گرم و فن بویلر ناچیز فرض شده است.

  • محاسبه هزینه های جاری GHP در زمستان (حالت گرمایش)

هزینه گاز مصرفی GHP :

ارزش حرارتی گاز ۹۴۰۷ کیلو کالری بر نانو متر کعب

با توجه به جدول پیوست ۱ مصرف گاز هر دستگاه ۲۵hp ،  ۵۲kw است.

که با توجه به ارزش حرارتی ۹۴۰۷ کیلو کالر بر متر مکعب است با رابطه بالا مصرف گاز در هر ساعت ۴٫۷۵ متر مکعب بدست می آید. برای ۱۲ ساعت کارکرد دستگاه ها مقدار مصرف گاز را بدست می آوریم.

نتیجه : هزینه های جاری سیستم بویلر۴۱۲% از هزینه های جاریGHP بالاتر است.

توجه: هزینه های سیستم GHP بدون در نظر گرفتن دور متغیر کارکردن موتور در بارهای جزی محاسبه شده است که COP بالاتری نسبت به بار کامل دارند. بدیهی است که در صورت لحاظ کردن عامل فوق صرفه جوی در مصرف انرژی سیستم GHP نسبت به بویلر وچیلر بیشتر از این مقادیر می شود.

نکته ۱: علاوه بر ابعاد خود چیلروفضای زیاد لازم برای اپراتور وکلکتور مورد نیاز که شیرهای قابل دسترس باید داشته باشد احتیاج به ارتفاع سقف ۳ متر دارد.علاوه بر ان فضای لازم برای برج خنک کن،منبع انبساط،پمپها وسختی گیر نیز باید در نظر گرفته شود. پست برق وتراکم خریداری شده نیز احتیاج به فضای دارد .

نکته ۲: چیلر علاوه بر وزن خود وزن پمپ ها و منبع انبساط ،برج خنک کن و سختی گیر اضافه می شود.

نکته۳: به علت واحد بودن مبرد دستگاه خارجی و جاری در لوله ها در سیتم GHP تغرات دما و کنترل ان در هر لحظه به واسطه وجود انواع سنسور باعث انعطاف هر چه بیشتر سیستم می گردد.در صورتی که در چیلرها به علت تفاوت مبرد دستگاه خارجی و جاری در لوله ها وتبادل حرارت این در مبدل ،زمان بیشتری برای تغییر بار و کارکرد مورد نیاز دستگاه خارجی و همچنین انعطاف دستگاه نیاز می باشد . برای انتخاب ظرفیت چیلرها علاوه بر در نظر گرفتن ظرفیت بالا تر از تناژ به دلیل سیال واسطه و رسوب در سیستم ،به واسطه کوپل شدن باید ظرفیتی که انتخاب میشود طوری باشد که هنگام خروج یک سیستم به هر دلیلی بتواند بارحرارتی ساختمان را پاسخگو باشد( آب موجود در کل سیستم باید به ۷ درجه برسد)

نکته۴:در سیستم چیلر، فن کویل ، سرمایش و گرمایش همزمان را در صورت دو کویله بودن فن کویل امکان پذیر است.

نکته۵:وجود شیر انبساط برقی،PCB، اینوتر فن ها، صدای کمتر وپمپ درین در پنل های داخلی دستگاه GHP 

  • محاسبه هزینه های جاری VRV lll :

محاسبات زیر بر اساس شش دستگاه VRV lll مدل RXYQ52PAY1(E)به ظرفیت مجموع ۲۴۶ تن تبرید انجام شده است .(جدول کاتالوگ دایکین)

ساعات کارکرسیستم برودتی به طور متوسط ۱۲ ساعت کار شبانه روزی با صد در صد ظرفیت در نظر گرفته شده است

هزینه برق مصرفی :

میزان برق مصرفی یونیت خارجی در ماه :

۴۱(TON)*6=246(TON)    ظرفیت دستگاه

ظرفیت دستگاه فوق برابر ۲۸۲ کیلووات می باشد با توجه به کاتالوگ با در نظر گرفتن ۱۲ ساعت کار کرد دستگاه هزینه برق مصرفی به صورت زیر محاسبه می شود :

۲۸۲ (KW)*12(HR)*31(DAY)=104904 (kw/month)

بهای برق مصرفی برای مصارف بیش از ۳۰ کیلو وات به ازای هر کیلو وات ساعت ،  ۲۷۲۸ریال در اوج بار ۱۳۶۴ ریال در میان بار و ۶۸۲ ریال در کم بار است که در تابستان با افزایش ۲۰ درصد به ترتیب ۳۲۷۳٫۶ریال در اوج بار ۱۶۳۶٫۸ریال در میان بار و ۸۱۸٫۴ ریال در کم بار می باشد(تعرفه برق سال ۹۳ در جدول شماره ۲ در پیوست) . با در نظر ۲ ساعت کم بار ، ۶ ساعت میان بار و ۴ ساعت اوج بار هزینه برق مصرفی دستگاه به شرح زیر محاسبه می شود :

۱۰۴۹۰۴/۱۲=۸۷۴۲

۸۷۴۲*(۲*۸۱۸٫۴+۶*۱۶۳۶٫۸+۴*۳۲۷۳٫۶)=۱۲۸۸۱۵۱۱۸٫۴

با توجه به محاسبات فوق هزینه برق مصرفی یونیت های خارجی سیستم VRV lllماهانه معادل ۱۲۸٫۸۱۵٫۱۱۸ ریال خواهد بود

 

هزینه قدرت (دیماند) :

علاوه بر هزینه مصرف برق ،مشترکین می بایست مبلغ ثابتی را بابت انشعاب برق (دیماند)هر ماه پرداخت کنند،که هزینه ان برای هر کیلو وات ۳۷۲۰۰ ریال می باشد که برای کلیه ماه های سال از مشترک دریافت می گردد. (جدول شماره ۲ پیوست)

هزینه قدرت مورد نیاز در یک ماه :

توضیح انکه شرکت برق بهای ۹۰ درصد قدرت خریداری شده را از مشترک دریافت می دارد

مشترک، بهای پرداختی قدرت مورد نیاز دستگاه را برای کلیه ماه های سال می پردازد ، حال انکه صرفا در ماه های گرم سال (به طور میانگین ۵ ماه)از سیستم خنک کننده استفاده  می نمایند(برای این پروژه گرمایش با دیگ طراحی شده نه گرمایش(vrv،بنابراین هزینه قدرت پرداختی در طول سال را می بایست بر تعداد ماه های گرم تقسیم نمود تا هزینه واقعی پرداختی از سوی مشترک در هر ماه برای بهای قدرت مورد نیاز به دست آید

مجموع هزینه های برق و دیماند :

جمع هزینه ها در ماه                                                      ۱۲۸۸۱۵۱۱۸+۱۸۸۸۲۷۲ =۱۳۰۷۰۳۳۹۰ rial

  • بحث و نتیجه گیری در مورد هزینه های جاری :

 

نتیجه : هزینه های جاری سیستم VRV lll از هزینه های GHP161% بالاتر است.

1 دیدگاه دربارهٔ «همه چیز در مورد سیستم های ghp»

  1. سلام
    برای یک ساختمان ۶ طبقه که در هر طبقه یک واحد ۲۶۰ متری وجود داشته باشد هزینه دستگاه چقدر میشود

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
Scroll to Top